Om å ta ting i ditt tempo

Noen tanker rundt det å være gravid så langt…

 

IMG_4931

 

Når jeg ble gravid forsto jeg raskt at ting ikke kun handler om “meg” lengre. Fra å være vant til å kunne gjøre “hva jeg vil” med kroppen min, til å ligge rett ut med ekstrem kvalme de første 12 ukene skal jeg si det har vært litt av en utfordring både psykisk og fysisk.
Å finne roen har vært svært viktig, men det er lettere sagt enn gjort! Du må  finne deg i at nå sitter ikke du med kontrollen over hvordan ting utvikler seg lengre, hengi deg til kroppen din og stole på at den vet hva den gjør.

Som dere vet jobber jeg som personlig trener og er tidligere profesjonell danser. Jeg ser på kroppen min som et verktøy, og er svært bevisst på hvordan jeg bruker den. Det første jeg har merket under graviditeten så langt er at jeg mistet mye av kontrollen over muskulaturen i bekkenet og magen. Jeg er rett og slett blitt ganske klumsete. Her var det viktig å gå raskt til verks med å opprettholde kontakten så lenge det går… Pilatesballen og TRX-slyngen er blitt min beste venn. De utfordrer stabiliteten og «tvinger» meg til å jobbe med den muskulaturen jeg helst vil slappe av i. Min erfaring  er at det hjelper å jobbe svært detaljert, gjerne bruke speilet til hjelp. Ofte føles ting riktig ut, men egentlig står du plassert feil, lener deg mer over på den ene siden, svaier mer enn normalt osv. Dette er fordi kroppen du en gang kanskje hadde stålkontroll på er under stor forandring. Magemusklene er i ferd med å dele seg, ligamenter i spesielt bekken/hoftepartiet blir mer bevegelige, du blir gjerne mer svai av å bære en tung mage, samt brystene blir tyngre og du kan få en lutere holdning.

Det er utrolig viktig å lytte til kroppen under trening, gjør ting vondt eller føles ubehagelig, ikke gjør det! Det er ikke farlig å presse seg selv om man har en baby i magen, men unngå øvelser hvor buktrykket eller pulsen blir for høy. Da tenker jeg eksempelvis på tung styrketrening, det vil si øvelser hvor du gjør alt fra 2-8 repetisjoner og du såvidt klarer den siste repetisjoner. Jobb heller mer utholdende styrke eks 10 rep eller mer. Jeg syns man skal tenke at treningen under graviditeten skal være lystbetont. Du skal prøve å opprettholde den formen du har, men dette er ikke tiden for å rette nye rekorder hverken på løpetur eller under styrketreningen. La ikke treningen være noe som stresser deg, og finn aktiviteter du liker å gjøre, men vit at det kan være veldig lurt å investere tid i litt styrketrening i tillegg til tiden på elipsemaskinen eller turene i skogen;)

Jeg prøver selv å senke ambisjonsnivået og gå på trening med en annen innstilling enn den jeg vanligvis har. Det er ikke alltid jeg klarer det, men jeg blir bedre.

Mitt tips til deg er å ikke bli for skuffet om du ikke klarer å gjennomføre den økten du hadde sett for deg, vær snill med deg selv og husk at du har hele resten av livet til å trene hardt om du ønsker det. Det er kun denne lille perioden du får kjenne en liten krabat sprelle inni deg. Dette er bodybuilding på høyt nivå.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s