Å trene med delte magemuskler

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

I løpet av en graviditet vil kroppen gjennomgå en rekke fysiologiske endringer. Den aller største er den voksende magen, som gir plass til babyen og dermed flytter rundt på og strekker både organer, muskler og bindevev i prosessen. Kvinnekroppen er skapt for å bære frem barn, og kroppen vet både hvordan den skal tilpasse seg underveis, men også etter graviditeten. Med tiden vil de aller fleste endringer være så godt som tilbake til normalen. 

Rectus diastase – delte magemuskler

En av endringene som skjer i kroppen er at de rette magemusklene, musculus rectus abdominis, blir presset ut til siden og gir plass til babyen. Dette gjør at bindevevet som normalt sett holder disse musklene inntil hverandre, linea alba, blir strukket ut. Litt en som tygget tyggegummi som blir tøyd. Dette fenomenet blir kalt en rectus diastase, eller delte magemuskler som de aller fleste kjenner det som. 

Etter fødselen vil magemusklene trekke seg gradvis sammen igjen. Dette skjer helt av seg selv. Og den største sammentrekningen skjer mellom 6 uker og 6 måneder etter fødsel. Etter dette reduseres hastigheten på sammentrekningen, og det er forventet at man har noe delte magemuskler helt opp mot ett år etter fødsel. Dersom du opplever å ha betydelig delte magemuskler over et år etter fødsel, anbefaler jeg deg å oppsøke relevant helsepersonell for å få en nærmere vurdering. 

Screenshot

Trening

Man kan ikke gjøre noe spesielt for å fremskynde eller påvirke denne prosessen med at magemusklene trekker seg sammen. Det må skje, og skjer, i kroppens eget tempo. Altså – trening av magemusklene vil verken gjøre at sammentrekningen skjer fortere, eller å “ødelegge” noe i prosessen. 

Det man derimot kan se, er at når man har delte magemuskler vil man kunne se enten en utbuling eller en inndragning mellom magemusklene når man er i aktivitet, dersom man ikke kontrollerer buktrykket underveis. Dette er heldigvis ikke farlig, og er noe man kan lære seg å kontrollere. Man må hjelpe kroppen til å finne tilbake til kraftoverføringen mellom de ulike musklene i kjerneområdet, ved hjelp av både pust, bekkenbunnsøvelser og tilpassede kjerneøvelser. 

Screenshot

Core & floor

I Core & floor jobber vi aktivt med å styrke opp kroppen, innenfra og ut, både underveis i svangerskapet, og etter fødsel. Trykk her for å lese mer om Core & floor-programmet.