Å begynne å trene igjen etter fødsel kan oppleves som en utfordring for de aller fleste, uansett hvilken fødsel man har hatt. Å gjenoppta treningen etter å ha gjennomført et keisersnitt, kan være enda mer overveldende og by på noen ekstra utfordringer.
Keisersnitt er et kirurgisk inngrep som involverer åpning av syv ulike vevslag i mageregionen som alle er helt sentrale for kroppens funksjon og bevegelse. For andre inngripende operasjoner i kroppen, for eksempel en kneoperasjon, er det en naturlig rehabiliteringsfase, gjerne støttet av profesjonelle helsearbeidere som fysioterapeuter og lignende. For keisersnitt er den allmenne tilnærmingen at «det går seg jo til».
Men sannheten er at dette ofte krever mer oppfølging, og at mange kvinner opplever mye usikkerhet og plager som følge av operasjonen.
Helsemyndighetenes anbefaling når det kommer til å gjenoppta trening etter keisersnitt er annerledes enn for kvinner som har født vaginalt. De fraråder blant annet å belaste operasjonssåret mer enn nødvendig de første seks ukene etter inngrepet. Dette innebærer å i størst mulig grad unngå å løfte noe som er tyngre enn babyen. Ikke utføre tungt husarbeid, som støvsuging eller vasking av gulv. De anbefaler videre å holde på operasjonssåret når du hoster eller nyser. De presiserer derimot at du kan gjøre lette øvelser for magemusklene, men unngå situps de første 12 ukene. Det å starte å aktivere muskulaturen igjen er altså anbefalt, og dermed ikke farlig.
Men når det er sagt, er det alltid viktig å rådføre seg med helsepersonell før man opptar treningen. Ikke minst er det viktig at du kjenner deg klar. Uavhengig av når man kan begynne å trene, er det viktig at man kjenner både lyst og ønske om å starte opp selv. Det skal ikke oppleves som et press utenfra.
Tiden etter keisersnitt
Den første tiden etter fødselen handler det om at kroppen skal komme seg både etter en lang graviditet og en operasjon. Kroppen din er forandret og det krever en god dose tålmodighet når man skal ta opp igjen treningen, og nå med et helt nytt utgangspunkt. Her får du mine beste tips når du skal trene deg opp igjen etter et keisersnitt.
- Begynn med pusten
Første steg på reisen er å begynne med dype pusteøvelser for å «koble på» kjernemuskulaturen igjen. Dette kan du begynne med så tidlig som du selv ønsker etter fødselen. Pusteøvelser kan motvirke slimdannelse i lungene og kan redusere luftsmerter. Dersom man opplever at det er ubehagelig å puste dypt ned i magen kan man redusere bevegelsen i magen og forsøke å slappe mer av.
- Ta deg god tid og vær tålmodig
Når du har fått tommel opp både fra lege og deg selv skal du forsøke å tenke som en nybegynner. Begynn rolig og øv deg på å kjenne godt etter når du gjør ulike øvelser. Juster vekter og motstand, og vit at du skal bygge deg gradvis opp igjen på en god og bærekraftig måte.
- Husk bekkenbunnsmusklaturen
Mange tror at man ikke behøver å gjøre bekkenbunnstrening etter keisersnitt. Det er en myte. Selv om du ikke hadde en vaginal fødsel har likevel bekkenbunnen båret en baby, morkake og fostervann i mange måneder, noe som har medført ekstra belastning. Man har også blitt påvirket av hormonelle endringer, blant annet i form av hormonet Relaxin, som har gjort bindevev og leddbånd løsere. Kvinner som føder ved keisersnitt kan oppleve en del spenninger og nedsatt funksjon i bekkenbunnsmuskulaturen som følge av den ekstra belastningen som har vært over tid. Det er derfor lurt å jobbe med å styrke bekkenbunnen igjen, for å unngå plager senere.
- Kjenn etter og ro ned dersom du opplever ubehag eller smerter
Det er lett å bli litt ivrig, spesielt hvis man føler at treningen går greit. Men vær oppmerksom på signaler som sier at du bør ta en pause eller roe litt ned, og prioriter da å gjøre mer skånsomme øvelser i en periode. Det kan for eksempel være magesmerter, smerter rundt arret, smerter i korsryggen, inkontinens eller forstoppelse. Kjenn også etter hvordan kroppen kjennes ut 24 timer etter en treningsøkt. Hvis du er i tvil om et symptom, kontakt en lege eller fysioterapeut.
Ønsker du flere konkrete tips og øvelser kan du laste ned min miniguide for opptrening etter keisersnitt her!
Kilder:
Helsenorge – https://www.helsenorge.no/fodsel/keisersnitt/ – 25.06.24