Å trene når man er gravid har svært mange positive effekter på både den gravides hode og kropp, og ikke minst for babyen i magen. Kroppen gjennomgår en stor transformasjon i løpet av de ni månedene man går gravid, der hovedoppgaven er å skape et nytt liv og gro en fullkommen baby inne i egen kropp. For mange gravide kan denne oppgaven oppleves som overveldende, slitsom og til og med skummel. Forskning viser også at mange gravide er redde for å bevege seg og være aktive i svangerskapet, i redsel for å gjøre noe feil eller å skade babyen.
Anbefalinger
Helsenorge anbefaler at alle friske gravide bør være i aktivitet minst 150 minutter i uka, og at aktiviteten skal være av en slik grad at du puster tyngre enn vanlig. De anbefaler både styrke- og kondisjonstrening, og at de som har trent jevnlig opp mot graviditeten kan fortsette på samme nivå, mens de som starter mens de er gravide gradvis kan trappe opp mot gitt anbefaling.
Når det er sagt, kan det å gjøre «sånn som man alltid har gjort» på treningsfronten oppleves som både vanskelig og ubehagelig. I første trimester opplever 9 av 10 gravide svangerskapskvalme ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) og mange gravide er betydelig trøttere enn normalt. Samtidig blir kroppen for de aller fleste tyngre, balansepunktet endres og bekken- og ryggplager er utbredt. Disse faktorene, enten alene eller i fellesskap, gjør dessverre at mange gravide velger å legge bort treningen fremfor å gjøre endringer og i stedet tilpasse både øvelser, intensitet og mengde.
Senk forventningene
For de som har vært aktive før graviditeten kan det å senke forventningene til seg selv og hva trening er, være hensiktsmessig for å ikke kjenne på et nederlag for å måtte tilpasse og endre treningsrutinene sine. Fokuset bør nå være på å få inn bevegelse og aktivitet som ikke bare gir deg en bedre graviditet, men som også forbereder deg på det mamma-livet som er i vente, hvor det blir ekstra mye belastning på bekkenet, skuldre, rygg, og kjerne-muskulatur.
Trening under graviditet bidrar blant annet til:
- å redusere risikoen for svangerskapsrelaterte komplikasjoner og plager
- å redusere rygg- og bekkenplager
- raskere og mer effektiv restitusjon etter fødsel.
- bedre energi og humør, gjennom økt produksjon av endorfiner og redusert tretthet
- bedre søvnkvalitet
- reduksjon av stress og uro
Det spres dessverre mye feilinformasjon om trening under graviditet, og meningene er mange, noe som gjør at mange gravide blir usikre på hvordan man skal trene. Derfor har jeg laget et program som møter deg akkurat der du er i graviditeten, og støtter deg fysisk og mentalt i denne både fantastiske og krevende perioden i livet.
Trygg trening som gravid
Med alle endringene den gravide kroppen gjennomgår er det ofte utfordrende å holde på de gode treningsrutinene. Men fordelene er så mange, så det å forsøke å finne sin tilnærming til trening i denne perioden er virkelig en investering i både fysisk og mentalt velvære, både under graviditeten, men også i perioden som nybakt mamma.
Trykk her for å få tilsendt mine beste tips til trygg og skånsom trening for deg som er gravid!
Referanser:
HelseNorge.no – https://www.helsenorge.no/gravid/trening-graviditet-og-fodsel 19.06.24
NHI.no – https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/livsstil/svangerskap-gode-rad/svangerskapskvalme 19.06.24